1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Военни чистят 20 тона мазут край Балчик

Военни чистят 20 тона мазут край Балчик

Специалистите са категорични, че няма опасност за акваторията на морския залив

Военни и служители на Гражданска защита чистят тонове мазут, които се изляха в пречиствателната станция за отпадни води в Балчик, съобщиха от общината. Преливането на опасните отпадъци в морето били предотвратени само заради бързата намеса на специалистите.

Около 10 часа в събота дежурният забелязал в резервоарите приток на нефтени отпадъци и веднага сигнализирал в Гражданска защита. Информирани били всички останали институции. Кметът на общината Николай Ангелов е алармирал щаба на ВМС, откъдето е осигурена специализирана техника за събиране на нефтопродуктите.

През целия съботен ден са изсмукани 20 тона мазут. Машините продължиха почистването и вчера.

Мазутът е изтекъл от рафинерията "Папас олио", заявиха източници на в. "Монитор". Фирмата разполага със собствена пречиствателна станция в кв. "Балик". Предполага се, че е имало изпускане по мръсния канал, нефтените отпадъци са прелели и са стигнали до градската пречиствателна станция, която е до морето. Предстои институциите да изготвят официален доклад за инцидента. Специалистите са категорични, че замърсяването не е напуснало басейна на съоръжението и няма опасност за акваторията на морския залив.

Според Стефан Каров, управител на "Папас олио", разливът е не повече от 2-3 тона, но се създава илюзия за огромно количество, тъй като, когато мазутът се примеси с водата, я оцветява. По всяка вероятност в пречиствателната станция на "Папас олио" е възникнала техническа повреда. Отказал е датчик за горно ниво и се е получило преливане. При почистване на излятото количество то се е смесило с вода и така е попаднало в градската пречиствателна станция. Тепърва ще се изясняват причините, но фирма "Папас олио" ще заплати разходите по почистването, заяви Стефан Каров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.