1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Военният полигон край село Змейово не замърсява въздуха на областния град Стара Загора

Военният полигон край село Змейово не замърсява въздуха на областния град Стара Загора

Това обявиха експерти от министерствата на околната среда и водите и на отбраната

Военният полигон край село Змейово не замърсява въздуха на областния град Стара Загора. Всъщност стойностите на серен диоксит и азотен диоксид във въздуха в региона са под допустимия лимит и далеч под стойностите за София и Перник например. 

Това обявиха експерти от министерствата на околната среда и водите и на отбраната. Поводът е предстоящия в края на тази седмица - на 26 май - местен референдум в Стара Загора за съдбата на полигона. Въпросът, на който ще отговарят жителите на града, е "Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?". 

Качеството на атмосферния въздух в района на полигона се следи без прекъсване от 2008 г., когато са инсалирани две автоматични станции за контрол, обясни Ваня Григорова, директор на Изпълнителна агенция по околна среда. По думите й отчетените стойности за периода 2008 - 2012 г. показват, че средногодишната концентрация на фини прахови частици във въздуха е между 24.31 микрограма на кубичен метър през 2009 г. и 34.35 през 2012 г. Допустимата стойност е 40 mcg/m3. За сравнение станцията в квартал "Хиподрума" в София отчита близо 13 пункта над допустимите стойности през 2011 и 7.7 през 2012 г. Тази в Перник пък отчита цели 98.96 микрограма през 2008 г., които са овладяни до 64.88 през 2012 г., пише "Дневник".

През 2008 и 2009 г. една станция "Зелен клин" в Стара Загора е отчела по веднъж превишаване на допустимите 3 пъти за една календарна година на средногодишната норма на серен диоксид в региона. През същите години в Перник са отчетени съответно 9 и 12 случаи на превишаване на приемливия лимит, а през 2011 г. и 2012 г. бариерата от 125 микрограма на куб. м са превишени съответно 16 и 11 пъти. 

Резки замърсявания, които възникват в Стара Загора и чийто произход не е установен, са причина за по-чести надвишавания на допустимата средночасова норма за азотен диоксид. Най-честите такива надвишавания са били през 2009 г. - 185 пъти при допустими 18 на година. През миналата година отново е нарушен лимитът с 15 пъти. Иначе средно за годината концентрацията на азотен диоксид в Стара Загора остава с повече от 10 пункта под линията от 40 mcg/m3, докато в Пловдив е надвишена системно от 2008 г. насам.

"Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора. Там не се извършва утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси и е осигурена пълна прозрачност на дейностите", заяви и Иван Ангелов, директор Дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в МОСВ. От една страна се извършва постоянен екологичен мониторинг по няколко начина, включително и от БАН, на страницата на министерството на отбраната може да се следят в реално време опитите на полигона.

Причината за обгазяванията в Стара Загора обаче остава неясна, коментираха още специалистите. България е в доста тежко екологично състояние, но източниците и причнитие на замърсяване не са тези, които мислим. Вместо да се търси вина в полигона, по-добре е да се търси истинската причина за замърсяването на въздуха, призова министърът на околната среда Юлиан Попов. 

"Полигонът е нужен. Ако имахме съмнение, че полигонът е замърсител за Стара Загора, ние незабавно бихме предприели действия, за да се преценят основанията за съществуване на полигона и начина, по който той функционира, но нямаме такива притеснения", заяви и военният министър Тодор Тагарев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.