1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вредните газове от автомобилите да намалеят с 35 % до 2030 година

Вредните газове от автомобилите да намалеят с 35 % до 2030 година

Заседанието на Съвета по околна среда продължи повече от 13 часа

Вредните газове от автомобилите да намалеят с 35 на сто до 2030 година. За това се споразумяха европейските министри на околната среда в Люксембург. Заседанието на Съвета продължи повече от 13 часа. България, Полша и Словакия настояват от своя страна за допълнителни мерки за справяне със замърсяването на въздуха от очаквания внос на употребявани автомобили от Западна към Източна Европа.

Такава тенденция се очертава като реална, защото все по-голям брой градове в Западна Европа въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили поради завишените им вредни емисии. Държавите, които въвеждат подобни мерки, да не могат да „изнасят“ коли, които не отговарят на определени стандарти, предлага българският екоминистър Нено Димов. Инициатива на България, Полша и Словакия се подкрепя от Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Румъния и Унгария.

Дебатите за постигането на общо европейско съгласие за намаляване с 35 на сто на вредните газове от автомобилите са трудни и тежки, признава еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. Основен опонент е Германия – страната предупреждава, че подобни мерки ще нанесат сериозни щети на автомобилната индустрия. Ще бъдат закрити и работни места в големите заводи-производители на автомобили, много от които са германски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.