1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Все повече общини във Франция търпят щети

Все повече общини във Франция търпят щети

На много места се налага властите да определят количествата, отпускани за напояване на земеделски площи

В края на лятото близо 40 000 французи нямат питейна вода. В някои от южните региони тя се доставя от водоноски и в бутилки, тъй като нивото на подпочвените води е прекалено ниско. По думите на министъра на околната среда Кристоф Бешу кризата все още не е преодоляна, а от недостиг на вода се оплакват и много фермери.
 
На много места се налага властите да определят количествата, отпускани за напояване на земеделски площи, частни градини и спортни площадки, а пълненето на басейните е абсолютно забранено, както и миенето на колите. Опасенията са, че сушата ще доведе до същинска война за водата.
Според Бешу това са последствията от климатичните промени, а в засегнатите от безводието части от страната подпочвените води са намалели с до 40 процента. Затова още през март правителството представи план за справяне с кризата. В него е посочено, че до 2030 година всички сектори трябва да намалят водоползването с минимум 10 на сто. При по-голяма консумация цената ще бъде по-висока, предвидено е и по-голяма част от водата да се ползва повторно.
 
Заради сушата лозарите в подножието на Пиренеите се опасяват, че ще приберат 30-40 процента по-малка реколта, я някои очакват загуби от 80 на сто. На други места големите аграрни стопанства изграждат собствени резервоари, големи колкото няколко футболни игрища. Тези мегапроекти предизвикаха масово недоволство, тъй като са смятани за не достатъчно екологични. Преди няколко месеца при демонстрация с хиляди участници се стигна до сблъсък с полицията, след което вътрешният министър нарече протестиращите "еко-терористи". Друг начин на протест е унищожаването на голф-игрища. Според екоактивистите в страната има около 700 такива игрища, за които през лятото се изразходват огромни количества вода за напояване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.