1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Все повече страни се обръщат към проучване на залежите от шистов газ

Все повече страни се обръщат към проучване на залежите от шистов газ

Благодарение на фракинга енергийната карта на САЩ се трансформира

Все повече страни се замислят как да постигнат поне частична енергийна независимост и се обръщат към проучване на залежите от шистов газ. В Русия наричат това "шистова революция" и отхвърлят прогнозите на чуждестранните експерти, че именно шистовете застрашават най-много монопола на "Газпром", предаде БНР.

Според президента на Института за енергетика и финанси в Русия Владимир Феигин, шистовият газ ще продължи да търси своята ниша в световната енергетика, но едва ли ще застраши сериозно традиционния добив. Според него руската позиция на европейския газов пазар засега не е застрашена от добива на шистов газ в САЩ. На този етап той не вижда и особена необходимост Русия да развива новата технология.

Друг руски експерт – заместник генералният директор на Института за енергийни стратегии Алексей Громов също е на мнение, че ролята на шистовия газ се преувеличава. "Трябва да си даваме сметка, че технологиите се развиват и добивът на шистов газ ще нараства, затова Русия трябва да бъде готова да посрещне тази конкуренция на световния пазар и това е неоспорим факт. Да се говори, че трябва да се продължи да се почива на лаврите, както смятат някои експерти, е неправилно, защото светът и технологиите в енергетиката се променят. "Газпром" трябва да е готов за това като бъде по-гъвкав в своята ценова политика, за да може да запази своите водещи позиции. За Русия влиянието на шистовия газ се свързва с неговата цена. Твърде големи са днес разликите. Получава се дисбаланс и тази ситуация на газовия пазар в дългосрочна перспектива не е нормална. Трябва да се търси решение и затова очаквам шистовият газ да оказва натиск върху цените в Европа в посока на понижаване. Затова в краткосрочна перспектива влияние върху икономиката на газовия сектор в Европа ще оказват не толкова предлаганите обеми шистов газ, а неговата цена. За нас днес е най-сериозното предизвикателство, защото за "Газпром" европейският пазар остава приоритетен", коментира той.

Русия не смята да разработва своите залежи от шистов газ, убеден е Алексей Громов.

САЩ засега са единствената страна, на която добивите на шистов газ продължават да са икономически изгодни. От скоро хидравличният фракинг се спряга за основна алтернатива за добив на енергия. Поддръжниците на метода обикновено са републиканците – консервативни американци, които винаги са заставали на страната на бизнеса. Благодарение на фракинга енергийната карта на САЩ се трансформира. В следствие залежите на шистов газ Америка успя да надмине Русия в класацията на производителите на природен газ. Преди две години обаче излезе научно изследване, което установява замърсяване на водата в домакинствата. Представители на бизнеса и природозащитници се съгласиха, че изходът е някъде посредата. Те се обединиха около становището, че изходът от конфликта са по-конкретни законодателни мерки, които да сведат риска до минимум.

В Германия темата за добива на шистов газ остава противоречива, най-вече заради начина, по който се набавя суровината. Експерти са на мнение, че страната ще продължи да разчита най-вече на доставки на газ от Русия. Германия е на път да приеме закон, разрешаващ добива на шистов газ. Правителството обещава шистов газ да се търси само под строго наблюдение и след изпълнение на многобройни критерии. Ще е забранен добивът във водоемни зони – това е абсурд в една от най-гъсто населените страни в Европа, в която е трудно да намериш зона, далеч от водоем, захранващ селищата, смятат противници на законопроекта. Най-вероятно със законопроекта Бундестагът само ще регулира правилата за добиване на шистов газ, но реално добивът му няма да започне поне в следващите години.

Турция се надява да открие достатъчно големи залежи от шистов газ, за да намали енергийната си зависимост от вносното гориво. За целта след окуражителните първи сигнали, Анкара преговаря с чужди компании, които да разширят проучванията за шистов газ.

По данни на международната енергийна агенция залежите на шистов газ в Китай са 13 пъти по-големи от тези в Северна Америка. Въпреки това обаче китайските специалисти не бързат с разработването на находищата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.