1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Всяка година Европа губи почвена покривка, сочи доклад на ЕК

Всяка година Европа губи почвена покривка, сочи доклад на ЕК

Възможно е бъдещите поколения да разполагат с недостатъчно плодородни почви и подземни водоеми

Всяка година Европа губи почвена покривка, чийто размер надхвърля площта на град Берлин, като причина за това е разрастването на градовете и на транспортната инфраструктура, съобщи Европейската комисия. В резултат на тази неустойчива тенденция е възможно бъдещите поколения да разполагат с недостатъчно плодородни почви и подземни водоеми.

По-рано тази седмица комисията публикува нов доклад, в който се препоръчва тристранен подход за ограничаване запечатването на почвата, за намаляване на последиците от това явление и за компенсиране загубите на ценна почва посредством дейности в други области. „Разчитаме на почвите за някои основни екосистемни услуги, без които животът на планетата би бил невъзможен. Ето защо не можем да си позволим да продължаваме да ги покриваме с асфалт. Това не означава да спрем икономическото развитие, нито модернизирането на инфраструктурата, а да въведем по-устойчив подход“, заяви европейският комисар по околната среда Янез Поточник.

Запечатването на почвата се получава при покриването с непропусклив материал като асфалт или бетон. Загубата на почва в Европа между 1990 г. и 2000 г. е била не по-малко от 275 хектара дневно, което се равнява на 1000 кв. км всяка година. Половината от нея е изчезнала завинаги под сгради, пътища и паркинги.

В доклада се посочва, че през последните години тази тенденция е намаляла до 252 хектара на ден, но скоростта, с която земята се подлага на унищожение, продължава да буди тревога. Между 2000 г. и 2006 г. средният ръст на изкуствените площи в ЕС бе 3%, като в Ирландия и Кипър той достигна до 14%, а в Испания – до 15%.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.