1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Второ заседание на работната група със Северна Македония по зелен преход, дигитална трансформация и върховенство на закона

Второ заседание на работната група със Северна Македония по зелен преход, дигитална трансформация и върховенство на закона

Планира се създаването на съвместен фонд за подкрепа на гражданските организации по проекти, които са от значение и за двете държави в областта на трансграничното сътрудничество

Второто заседание на междуведомствената работна група „Европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, върховенство на закона“ с Република Северна Македония се проведе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

mosw

От българска страна участваха Борислав Сандов – заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, Калина Константинова – заместник министър-председател по ефективно управление, Божидар Божанов – министър на електронното управление, и Борислав Ганчев – заместник-министър на правосъдието.

От страна на Република Северна Македония участваха Боян Маричик – вицепремиер по европейските въпроси, Славица Грковска – заместник министър-председател по политиките за добро управление, Насер Нуредини – министър на околната среда и пространственото планиране, и Адмирим Алити – министър на информационното общество и администрацията.

„Днес продължаваме диалога, основан на принципа на добросъседските отношения, което е гарант за развитието на сътрудничеството между нашите страни“, каза вицепремиерът Борислав Сандов в приветствието си към македонската страна. По въпросите в областта на околната среда той заяви, че съвременното общество е особено чувствително по отношение на качеството на живот, което изисква ефективно прилагане на високи екологични стандарти и осигуряване на здравословна среда. „По този начин ще гарантираме просперитета и утвърждаването на европейската перспектива в нашия регион. Затова аз потвърждавам готовността на България да споделим опит в транспонирането и прилагането на европейското законодателство в сферата на околната среда. Готови сме да предоставим експертизата си в предприсъединителния процес на Република Северна Македония към ЕС и по-специално по Глава „Околна среда“, заяви министър Борислав Сандов.

Вицепремиерът на РСМ Боян Маричик на свой ред благодари за доброто сътрудничество и заяви: „Днешната среща е доказателство, че във времена на криза ние можем да работим заедно. Темите на работната среща са много важни за нас и аз съм оптимист за успеха на съвместната ни дейност“. 

Вицепремиерът Калина Константинова и вицепремиерът на РСМ Славица Грковска дискутираха теми за взаимодействието между двете държави в посока на по-доброто управление. Министър Божидар Божанов и министър Адмирим Алити разгледаха възможностите за сътрудничество в областта на киберсигурността и дигиталната трансформация. Със заместник-министъра на правосъдието Борислав Ганчев бяха обсъдени начините за синхронизиране на законодателството с цел подобряване на инвестиционния климат, както и борбата с корупцията, и електронното правосъдие.

В рамките на работната среща министър Сандов и министър Нуредини подписаха програма за съвместни дейности за 2022 – 2023 г. Това е двугодишна програма за изпълнение на споразумението между министерствата на България и Северна Македония за сътрудничество в областта на околната среда и водите (подписано през 2019 г.). Министър Нуредини заяви, че Северна Македония разчита на помощта на България в преговорния процес в сферата на опазването на околната среда.

Беше подписано също и споразумение за сътрудничество между „Български пощи“ и „Поща на Северна Македония“. Предстои подписването и на меморандум за сътрудничество между Министерството на електронното управление и Министерството на информационното общество и администрацията на Северна Македония.

Планира се създаването на съвместен фонд за подкрепа на гражданските организации по проекти, които са от значение и за двете държави в областта на трансграничното сътрудничество. Ще бъдат определени критериите, съставът на комисията, която ще оценява проектите, и размерът на финансирането, което ще бъде отпуснато от двете страни за структурирането на фонда. Започват и ежеседмични работни срещи на подгрупата за добро управление между двете страни. През април предстои среща за реформата в публичната администрация – споделяне на добри практики, търсене на решения.

Третото заседание на междуведомствената работна група между България и Северна Македония „Европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, върховенство на закона“ ще бъде в началото на април в Скопие.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.