1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF и младежката визия за бъдещето на въгледобивните региони у нас

WWF и младежката визия за бъдещето на въгледобивните региони у нас

Panda Labs отведе младежи на кръгла маса с представители на бизнеса, местните власти и НПО сектора

Програмата за иновации на WWF България Panda Labs за втора поредна година поставя на фокус развитието на въгледобивните региони у нас и ролята на младежите в него в своя тематичен семестър „Бъдещето на енергията”.

По-рано тази година десетки младежи бяха изправени пред предизвикателството да измислят, разработят и представят пред жури от експерти своите бизнес идеи, адресиращи проблемите, характерни за родните им места – миграцията на младите хора към по-големите градове и справянето с последиците от енергийния преход. За да се справят с тази амбициозна задача те разполагаха с 48 часа. Победителите получиха шанс да участват в кръгла маса с представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор, която се проведе в Перник.

Тема на кръглата маса бе именно справедливия енергиен преход и зелените решения за въгледобивните региони. Като подготовка за дискусията младежите взеха участие в симулация, в която поеха ролите на бизнеса, синдикатите  и управляващите от своите родни места и изготвиха официално становище, което да представят пред гостите на кръглата маса.

Домакин на събитието бе община Перник, а заместник-кметът Стефан Кръстев, лично взе участие, изслушвайки препоръките на младежите и останалите гости. 

„Младите хора от въгледобивните региони на страната имат ясна представа какви са проблемите и какви трябва да бъдат решенията що се отнася до устойчивото развитие на региона. Затова е важно да бъдат включени в процесите по взимане на решения, за да могат да споделят и своята перспектива.“, коментира Виктория Табакова, експерт в програма „Младежка ангажираност и младежки политики“ към WWF България.

Двама младежи бяха избрани да представляват интересите на своите връстници по време на кръглата маса и се включиха активно в дискусията, водена от Апостол Дянков –  ръководител програма „Климат и енергия“ във WWF България. Те обсъдиха в детайл трите стълба на териториалните планове за справедлив преход и предложиха своите решения за икономически и социален преход, както и за диверсификация на местната икономика.

„Радващо е, че както местните власти в Перник и Кюстендил, така и експерти от различни организации и икономически сектори не просто участват в кръглите маси, а осезаемо ценят и търсят идеите и ангажираността на младежите. През последната година стана ясно, че развитието на въглищните райони е основно в ръцете на хората на местно ниво. Това, което ние постигнахме с тези събития, е да покажем, че талантливите и мотивирани млади хора вече са там и работят по решенията“, разказа Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“, WWF България.

Събитието, събрало 15 будни млади хора и 15 представители на местната власт, бизнеса и гражданския сектор, завърши с призив за поддържане на изградените връзки и сътрудничеството между заинтересованите страни в борбата за по-чисто и справедливо бъдеще за въгледобивните региони в България.
 

Програмата на WWF България Panda Labs търси следващото поколение иноватори и предприемачи, които създават устойчиви решения за преодоляване на актуални екологични предизвикателства. Panda Labs “Бъдещето на енергията” се осъществява от WWF България, JA Bulgaria, JA Macedonia, WWF Adria, и Eco Team Montenegro  с любезната подкрепа на Немското федерално министерство на икономиката и климатичните политики (BMWK) и Европейската климатична инициатива (EUKI).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.