1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF и Музейко отбелязват заедно Международния ден на река Дунав

WWF и Музейко отбелязват заедно Международния ден на река Дунав

Малки и големи са поканени тази събота от 10 до 13 ч

Природозащитната организация WWF и детският научен център Музейко ще отбележат заедно тази събота Международния ден на река Дунав.
 
В известен смисъл София е дунавски град… Как така? Та нали Дунав минава на стотици километри от българската столица? – усещамe напиращо учудване.
 
Като всяка голяма река, Дунав има многобройни притоци – по-малки реки, които се вливат в нея. Тези притоци оформят водосборния басейн на реката. София и околностите ѝ попадат в Дунавския басейн, тъй като рекичките, които текат през града се вливат в Искър, която на свой ред е приток на Дунав.
 
Затова и София е дунавски град. Все пак, за разлика от връстниците си от Виена или Будапеща, не всички софийски деца са имали шанса да видят „хубавия син Дунав“. Възможност да научат повече за голямата европейска река ще им дадат WWF и Музейко.

Децата и родителите, които ще посетят Музейко между 10 и 13 ч в събота, ще могат да видят и да се снимат с макет на най-голямата сладководна риба в света, която се среща в Дунав – моруната, да подредят пъзел с картата на дунавските държави, да се включат в забавна образователна игра и да си тръгнат с нови знания за природата.
 
Предизвикателството на Пандата и Музейко
 

Най-малките ще научат на живо и условията на четвъртото от серията предизвикателства на Пандата и Музейко. То ще е свързано със защитените територии и участниците ще трябва да подготвят проекти, свързани с някой от националните или природните паркове в България.

Край река Дунав са разположени българските природни паркове Персина и Русенски Лом, а националните и природни паркове по цялото протежение на реката в десетте дунавски държави са общо над 70. В района на река Дунав има и два биосферни резервата, част от световното природно наследство на ЮНЕСКО – делтата на реката и резервата Сребърна. Дунав е дом на над 100 вида риби, а в делтата, която е най-запазената в Европа, се срещат над 360 вида птици. Край Долен Дунав са и последните вековни гори в тази част на Европа. Затова WWF говори за региона като за „Зеленото сърце на Европа“.
 
 
Международен ден на река Дунав

На 29 юни 1994 г., е подписана Конвенцията за опазване на река Дунав. От 2004 г. България e част от международния празник, целящ да привлече вниманието на обществеността към значението и опазването на река Дунав и притоците ѝ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.