1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF организира експедиция за наблюдение на застрашените птичи колонии в крайречните влажни зони по река Дунав

WWF организира експедиция за наблюдение на застрашените птичи колонии в крайречните влажни зони по река Дунав

Снимка:

Експедицията започва на 19 юни и ще продължи една седмица

WWF организира българо-румънска експедиция по крайбрежието на река Дунав за наблюдение на застрашените птичи колонии, които населяват крайречните влажни зони. Сред характерните обитатели на този регион са различни видове чапли и корморани, блестящ ибис и лопатарка.

По време на експедицията, отново ще бъдат преброени чаплово-корморановите колонии по островите и крайбрежните блата в българския и румънския участък на реката. Специално внимание ще бъде отделено на два застрашени в световен мащаб вида – малък корморан и белоока потапница.

В начинанието ще участват експерти от българския и румънския екип на WWF, БАН, Румънското орнитологично дружество, Българското дружество за защита на птиците, природни паркове Персина и Русенски Лом.

Експедицията започва на 19 юни (неделя) и ще продължи една седмица. Тя е разделена на три екипа, два от които ще проучват влажните зони по българския и румънския бряг и един международен, който ще изследва с лодка островите и пясъчните коси.

Експедицията ще тръгне от Сребърна, преминавайки през Калимок-Бръшлен, рибарници Мечка, остров Белене и всички български и румънски острови и влажни зони, които все още са съхранили богатото си биоразнообразие. Тя ще приключи с преброяването на птичата колония на остров Кутово край Видин.

През изминалата година, по време на експедицията за първи път от десетилетия беше отчетено наличие на нови колонии по Дунав.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.