1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF стартира своята европейска кампания „Риба и за в бъдеще“

WWF стартира своята европейска кампания „Риба и за в бъдеще“

Свръхуловът и климатичните промени заплашват да оставят без риба Южното полукълбо

Празникът Никулден традиционно се свързва с рибата и много българи се отправят на пазар, за да подготвят тържествена трапеза, отрупана с рибни ястия. Но дали осъзнаваме каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата? За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството.

В тази връзка природозащитната организация WWF стартира своята европейска кампания „Риба и за в бъдеще“, с която предупреждава, че свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид.

Влияние върху икономиката

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33 % от тях са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Експерти оценяват този „скрит” потенциал на около 83 млрд. щатски долара.

Влияние върху препитанието

В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. „Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Влияние върху здравето

Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.

Влияние върху доходите и културата

Риболовът и бързо растящото производство на аквакултури осигуряват милиони работни места по снабдителната верига. А за много крайбрежни общности рибата играе важна роля в месните церемонии и традиции.

Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители много важна. „Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях“, коментира Веселина Кавръкова.

Затова WWF призовава потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат своята водеща роля в осигуряването на устойчив риболов в световен мащаб. В помощ на потребителя WWF разработи препоръки, с които цели да насърчи отговорния избор на морска храна, гарантиращ запазването на рибата и морските дарове и за в бъдеще.

Повече за кампанията ни „Риба и за в бъдеще“ можете да научите на http://riba.wwf.bg/
Start - Рибен буквар 2.0 http://riba.wwf.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.