1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ядрената криза в Япония ще приключи от 6 до 9 месеца

Ядрената криза в Япония ще приключи от 6 до 9 месеца

Операторът на централата Tokyo Electric Power Co. очаква постоянно спадане на нивото на радиацията

Операторът на централата Tokyo Electric Power Co. набеляза срок за приключването на ядрената криза във Фукушима между шест и девет месеца.  TEPCO очаква постоянно спадане на нивото на радиацията в централата до три месеца, съобщава Bloomberg. По план основният реактор трябва да бъде охладен до 100 градуса по Целзий до шест месеца. Възможно е това да се случи, ако реакторите бъдат доведени до статично състояние.

Охладителните системи на атомната централа бяха унищожени от 15-метровата вълна, която последва земетресението на 11 март. Усилията да се охладят реакторите и да се спре изтичането на радиация бяха възпрепятствани от пожари и вторични трусове, припомня Bloomberg.

В следващите три месеца TEPCO планира да запълни първи и трети реактор с вода, обяви компанията вчера. Втори реактор ще бъде запечатан, преди да се запълни с вода. Водата, която компанията изливаше в реакторите досега, преливаше в мазета и защитни изкопи. Още не е решено къде ще бъдат изхвърлени 25 млн литра силно радиоактивна вода от втори реактор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.