1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония е разочарована от решението на Австралия да заведе дело срещу японския китолов

Япония е разочарована от решението на Австралия да заведе дело срещу японския китолов

Снимка:

Ловът на китове с търговска цел е забранен в световен план от 1986 година

Японският министър на земеделието, горите и риболова Хиротака Акамацу заяви, че намерението на Австралия да заведе дело следващата седмица, за да спре японския китолов, е "много разочароващо".

Канбера обяви, че ще предаде документите на Международния съд в Хага рано следващата седмица, след години на напрежение във връзка с ежегодния улов на китове във водите близо до Антарктика. Министър Акамацу заяви, че е много разочарован от решението на Австралия. Той допълни, че японският китолов за научни цели е одобрена програма, според разпоредбите на международно споразумение за лова на китове.

Ловът на китове с търговска цел е забранен в световен план от 1986 г., но Япония оправдава ежегодния улов с научни изследвания, като същевременно не прикрива факта, че месото на гигантските бозайници по-късно се продава в магазините и ресторантите. Напрежението между страните, ловуващи китове, нарасна значително през изминалите няколко месеца, включително и страните, които са против лова на китове, като Австралия. Природозащитниците от базираната в САЩ организация "Сий шепърд” успяха да ограничат японския улов на китове в Арктическия океан до 507 кита за последния сезон, което е спад от 935 животни, каквито бяха целите за улов на Япония.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.