1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония излива 11 тона радиоактивна вода в океана

Япония излива 11 тона радиоактивна вода в океана

Може да отнеме месеци преди да бъде спряно изтичането

Японските власти планират да излеят 11 500 тона радиоактивна вода, за да освободят място в авариралата ядрена централа за повече силно радиоактивна вода, съобщиха от компанията-оператор на централата, предаде АФП.

Говорител на „Токио илектрик пауър” съобщи, че водата е слабо радиоактивна. „Нямаме избор, трябва да освободим вода в океана като мярка за безопасност”, заяви секретарят на японския кабинет Юкио Едано на телевизионна пресконференция.

Правителството предупреди, че може да отнеме месеци преди да бъде спряно изтичането на радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала, пострадала от силното земетресение и последвалото цунами преди три седмици.

Същевременно в разрушените райони на Североизточна Япония продължават да бъдат откривани тела на загинали, пише вестник “Торонто сън”.

Помощник на премиер Наото Кан съобщи, че приоритет за правителството е спиране на радиационните изтичания, плашещи обществото и спъващи работата по охлаждането на прегрелите ядрени горивни пръти.

„Ние не сме се спасили от кризисната ситуация, но това е малко стабилизиране”, каза Гоши Хосоно, законодател от управляващата партия и помощник на Кан. „Колко време ще ни отнеме? Смятаме, че няколко месеца”, допълва той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.