1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония ще жертва намаляването на емисиите заради ядрената криза

Япония ще жертва намаляването на емисиите заради ядрената криза

До 2020 г. третата по-големина икономика в света трябваше да редуцира емисиите си с 25% спрямо нивата им от 1990 г.

Япония вероятно ще преразгледа политиката си по отношение на климатичните промени и намаляването на парниковите емисии заради аварията в АЕЦ "Фукушима-1", съобщи АФП. Ядрените централи са смятани за нисковъглероден източник на енергия.

До 2020 г. третата по-големина икономика в света трябваше да редуцира емисиите си с 25% спрямо нивата им от 1990 г., ако другите големи замърсители също предприемат амбициозни екологични мерки. Целта на Токио е сред най-високите за индустриализираните държави, но след земетресението, цунамито и аварията във Фукушима тя ще бъде преоценена.

"Вярно е, че целта за намаляване на емисиите ще бъде значително засегната", потвърди главният японски преговарящ на климатичната конференция в Банкок Хидеки Минамикава, цитиран от в. "Йомиури шимбун". По думите му обещаният спад на парниковите газове е осъществим, ако се изпълнят по-ранни планове на правителството за строеж на нови ядрени мощности и подобряване на възможностите на старите. Преразглеждането на политиката беше потвърдено от правителствения говорител Юкио Едано.

По-време на международната конференция на ООН в Канкун японската делегация обяви, че Токио няма да подкрепи нови ангажименти по Протокола от Киото, който цели намаляване на парниковите газове на индустриално развитите държави.

Въпреки че компаниите в Япония са сред водещите в света по енергийна ефективност и внедряване на зелени технологии, страната покрива около една трета от енергийните си нужди с енергия от атомни централи и е силно зависима от вноса на петрол от Близкия изток, коментира АФП.

Заради природните бедствия и аварията във "Фукушима-1" правителството частично прекъсна електрическото захранване и призова хората да пестят енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.