1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японската радиацията в морето е 20 хиляди пъти над нормата

Японската радиацията в морето е 20 хиляди пъти над нормата

Това съобщи днес компанията оператор ТЕПКО

Радиоактивните вещества, които изтичат в морето от претърпялата авария японска атомна електроцентрала, са на равнището от 5 хиляди терабекерела - 20 хиляди пъти над годишната норма, разрешена за АЕЦ "Фукушима 1", съобщи днес компанията оператор ТЕПКО, цитирана от ДПА.

ТЕПКО уточни, че това количество радиация е било измерено в 520 тона вода, изтекла от Втори реактор. Течовете са били забелязани на 2 април и са спрели на 6 април.

Измереното равнище от 5 хиляди терабекерела е далеч по-ниско от нивата от между 370 хиляди и 630 хиляди терабекерела радиоактивни вещества, които се смята, че са били изпуснати в атмосферата от АЕЦ "Фукушима 1".

Стана ясно и че Япония планира да поеме ефективен държавен контрол върху компанията-оператор на японската АЕЦ "Фукушима 1", за да може "Токио Електрик Пауър" да изплати компенсациите за атомната криза. Това предаде АФП, позовавайки се на японското издание "Йомиури Шимбун".

Токио ще задели няколко трилиона йени държавни средства, които могат да бъдат ползвани от компанията в случай, че тя има недостиг на средства за изплащане на компенсации на хората, засегнати от радиацията от централата.

Радиацията от атомната електроцентрала, засегната от разрушителното земетресение и цунами в Япония, замърси въздуха, почвата и морето в района, принуждавайки десетки хиляди души да се евакуират в радиус от 20 километра.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.