1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японски губернатор подаде оставка

Японски губернатор подаде оставка

Угажда на фермер

Управителят на японската префектура Шидзуока доброволно напусна поста си в изпълнение на искането, поставено от упорит местен фермер, за да отсече три големи дървета на своя земя край новото летище в района, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Спорът между властите и земевладелеца продължи почти година, откакто миналия септември строежът на пистата с дължина 2,5 километра приключи и стана ясно, че дърветата пречат на самолетите да излитат и кацат нормално. Фермерът отказваше да ги отсече въпреки молбите на регионалната управа и бранеше правата си, осигурени от японското законодателство. Без съгласието му обаче новото летище не можеше да започне работа, без да бъде преустроено, а пистата - скъсена с няколкостотин метра, пояснява агенцията.

В преговорите се включи и губернаторът Йошинобу Ишикава, дълго време лобирал за изграждането на летището с цел да подпомогне икономиката на региона. По време на публична дискусия през март той прие условието на фермера да подаде оставка, за да отсече земевладелецът своите дървета.

Двете страни изцяло изпълниха своите обещания. Официално Ишикава ще остане на поста си до 17 юни. Това му дава възможността да участва - все още като губернатор в церемонията за откриване на летището, насрочена за 4 юни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.