1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японски правителствен орган информирал за рисковете от цунами преди 11 март

Японски правителствен орган информирал за рисковете от цунами преди 11 март

Новината е в подкрепа на обвиненията, че са пренебрегнати предупрежденията за опасност преди атомната криза

Правителствен орган е анализирал потенциалното въздействие на случаи на цунами от различна степен върху атомна електроцентрала, предава Ройтерс, позовавайки се на представени документи.

Новината е в подкрепа на обвиненията, че японските власти и компанията-оператор на АЕЦ "Фукушима 1" са пренебрегнали предупрежденията за опасност преди атомната криза. Правителството и компанията многократно са заявявали, че комбинацията от земетресението на 11 март и предизвиканото от него 15-метрово цунами, са били отвъд прогнозите. Японската институция обаче, свързана с министерството на икономиката, търговията и индустрията, е анализира опасностите от цунами от 3 до 23 метра.

Японското правителство в момента се подготвя да помогне на компанията "Токио Електрик Пауър" да изплати компенсации на жертвите на кризата в атомната електроцентрала.

Междувременно стана ясно, че по последни данни над 15 000 души са загинали след разрушителното земетресение и последвалото цунами в Япония на 11 март, предаде РИА Новости.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.