1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японски учени са разработили специално вещество, улавящо радиоактивни частици

Японски учени са разработили специално вещество, улавящо радиоактивни частици

Минералите зеолити притежават способност да поглъщат радиация

В Япония е създаден специален прах, който улавя радиоактивните частици във водата, съобщи БТА, като се позова на ИТАР-ТАСС.

Прахът съдържа смес от минерали, включително зеолити, които позволяват ефикасно да се отделят изотопи на йода, цезия и стронция от радиоактивната вода. Експерименти, извършени от проф. Томихиса Ота от университета Канадзава и от негови колеги от химическата компания "Кумакен коге" в префектура Акита, са показали, че новото съединение на практика напълно поглъща цезия, ако в 100 милилитра вода са разтворени 1,5 грама прах.

Ползвайки подобна концентрация на праха, е възможно от водата да бъдат отделени също радиоактивни частици на йода и стронция. Проф. Ота предполага, че разработката може да бъде използвана в авариралата АЕЦ "Фукушима-1" за пречистването на 67 хиляди тона високо радиоактивна вода, складирана в ниските помещения на станцията и техническите тунели.

Минералите зеолити притежават уникалната способност да поглъщат радиацията и вредните вещества в околната среда. Зеолите са включени дори в хранителните добавки за хора, заети с производство, при което съществува риск от облъчване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.