1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японските власти обявиха за забранена зоната около централата край Фукушима

Японските власти обявиха за забранена зоната около централата край Фукушима

При излизане от зоната всеки посетител ще бъде подложен на цялостна радиологична проверка

Министър-председателят на Япония Наото Кан обяви, че правителството е взело решение да въведе строги ограничения върху достъпа до района, разположен в радиус от 20 километра около авариралата АЕЦ "Фукушима-1", съобщи ДПА.

Ще има строги мерки за контрол върху достъпа до мястото, като целта е да се намали опасността от излагане на радиация и да се пресекат опитите за кражби в празни жилища.

Почти всички 80 хил. жители на района около "Фукушима-1" бяха евакуирани още на 12 март, един ден след катастрофалното земетресение, причинило аварията в АЕЦ, припомня БТА. Някои от хората са обаче започнали да се връщат и до момента полицията нямаше законно право да ги спре.

От утре всеки опит за проникване в забранената зона ще се наказва с глоба. На евакуираните ще бъде позволено да си съберат най-ценните вещи. Всяко семейство ще може да посочи по един представител, който ще разполага с два часа, за да прибере важните неща. Властите осигуряват специални автобуси, които ще откарват хората до забранената зона.

При излизане от зоната всеки посетител ще бъде подложен на цялостна радиологична проверка.

Според полицейски източници в зоната са останали около 600 хиляди кокошки, 30 хиляди свине и 3 хиляди крави. Местни фермери предполагат, че голяма част от животните може да са измрели от глад.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.