1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японските власти предупреждават за опасност от радиоактивен дъжд

Японските власти предупреждават за опасност от радиоактивен дъжд

Министерството призова операторите на водопречиствателните станции да вземат възможните защитни мерки

Японското министерство на здравеопазването призова водопречистващите станции в цялата страна да спрат постъпването на дъждовни води и да покрият басейните си с платнища, за да защитят източниците на питейна вода от радиоактивен дъжд от авариралата АЕЦ в северната част на страната, съобщава АФП.

Столицата Токио и няколко околни общини обявиха миналата седмица, че са засекли наличие на радиоактивния йод-138 в питейната вода, което я прави опасна за малки деца. Нивата на веществото в питейната вода впоследствие намаляха.

От министерството предупредиха, че новите валежи над страната може да уловят радиоактивни елементи от АЕЦ "Фукушима-1" и да ги пратят през реките и язовирите в питейната вода на страната.

"Тъй като концентрацията на радиоактивни вещества над Токио се увеличи след валежите, министерството призова операторите на водопречиствателните станции да вземат възможните защитни мерки”, заяви представител на министерството на здравеопазването. Мерките включват „спирането на достъпа на речна вода след валежи и покриването на басейните с пречистена вода с пластмасови платнища".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.