1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японското цунами създало фойерверки в небето

Японското цунами създало фойерверки в небето

Процесът поразително прилича на този, при който възниква северното сияние

Оказва се, че цунамито може да създаде фойерверки в небето. Това направи печално известната гигантска вълна, която връхлетя Япония през март тази година. Тя така осветила небето, че камерата на американските геофизици, която е била поставена на върха на вулкана Халеакала на остров Мауи, не е могла да не го забележи, предаде КРОСС.

Получили са се великолепни снимки. Въпреки че те са направени през март, едва сега изследователите ги показаха пред обществото.

Група изследователи, под ръководството на Джонатан Макела от университета в Илинойс, не е очаквали така да им провърви. Необичайното природно явление е „уловено" заради това, че камерата е била поставена на удобно място и е работила денонощно.

На снимките ясно се вижда жълто-зеленикаво сияние, което се движи заедно с надигащата се вълна, като закъснява с около десетина секунди. Сякаш вълната запалва „небесни лампички". Това много прилича на гирлянд с „бягащи огънчета", които можем да видим на всяка Нова година. Има само една малка разлика - гирляндът се намира в йоносферата на височина около 250 километра от повърхността на планетата ни.

Според учените, илюминацията възниква от „повреда", в която участват частиците на долните слоеве на планетата и „обитателите" на йоносферата. Този процес поразително прилича на този, при който възниква северното сияние.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.