1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Японци са регистрирали високи нива на радиация на 60 км от АЕЦ "Фукушима"

Японци са регистрирали високи нива на радиация на 60 км от АЕЦ "Фукушима"

Неотдавна са били засечени концентрации на радиоактивно излъчване в най-малко 14 начални училища, 7 средни и 5 детски градини

Японци са регистрирали високи нива на радиация в район с 20-ина училища в гр. Корияма, на 60 км от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима", предаде агенция Киодо.

Група граждани са информирали за наличия на т. нар. "горещи точки", т.е. райони с висока радиация, след като получили достъп до документи на местното управление по образованието, от които личи, че неотдавна са били засечени концентрации на радиоактивно излъчване в най-малко 14 начални училища, 7 средни и 5 детски градини.

В някои точки годишната доза радиация може би е достигнала 20 милисиверта, много над допустимото ниво 1 милисиверт, препоръчано от Международната комисия за радиационна защита.

През април всички училища в Корияма са изпратили до управлението документи с резултатите от измерванията, след като то е отменило въведените след инцидента в АЕЦ "Фукушима" ограничения децата да играят на открито не повече от два часа дневно, отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.