1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Явор Гечев от „Четири лапи": Неморално е да се обвинява неправителственият сектор за проблема с бездомните кучета

Явор Гечев от „Четири лапи": Неморално е да се обвинява неправителственият сектор за проблема с бездомните кучета

Снимка:

Опитът да се вмени вина на организациите за защита на животните е прехвърляне на отговорността

Българският клон на международната организация за защита на животните „Четири лапи" изрази възмущението си от реакцията на Министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който във вторник посъветва неправителствените организации да се извинят на всички нахапани от кучета и ги обвини в лична изгода от наличието на кучета по улиците, което ги правело част от проблема.

„Изключително гнусно, неморално и долно е да се обвинява неправителственият сектор за проблеми, предизвикани от дългогодишното административно бездействие на местната и централната власт," категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи", съобщават от организацията.

„Не сме ние тези, заради които няма никакъв контрол върху размножаването и търговията с кучета, не сме ние тези, заради които няма нито един наказан за изхвърляне на куче на улицата, не сме ние тези, които не подаваме ръка за помощ и които отказваме съветите на експерти и институции с международен авторитет. Не ние допуснахме години наред да няма никакъв контрол върху дейността на общините по отношение на мерките за намаляване на бездомните кучета. Опитът да се вмени вина на организациите за защита на животните не е нищо повече от прехвърляне на отговорността." В съобщението до медиите в отговор на искането за оставката му д-р Найденов също така обеща да предизвика проверки на дейността на организациите за защита на животните, което беше прието еднозначно като опит за сплашване.

"Неправителствените организации са онези, които най-силно искат решаването на проблемите, по които работят и които разполагат с най-пълни познания по тези проблеми, независимо за коя сфера от живота става въпрос," продължава Явор Гечев. „Отношението на Министър Найденов към нас издава манталитет, характерен за други времена и държави, към които, вярвам, никой нормален човек не би искал да принадлежи. Във всяка цивилизована държава след подобно поведение министърът сам би подал своята оставка, за да запази поне достойнството на колегите си от кабинета."

От „Четири лапи" припомнят, че през 2008 г. международната организация сключи споразумение с тогавашния министър на земеделието за прилагане на Закона за защита на животните чрез конкретни мерки. За съжаление споразумението остана само на хартия, тъй като от встъпването си в длъжност през 2009 г. Министър Найденов отказва да поеме ангажиментите, които предшественикът му беше поел. „Четири лапи" е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България.

В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи" е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. През пролетта на 2011 г. по време на едномесечна кампания екип на организацията успя да кастрира близо 250 кучета в северозападните ромски квартали в София. Всички проекти и кампании на „Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.