1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи", са под постоянно наблюдение

Язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи", са под постоянно наблюдение

Няма опасност от преливане на язовирите, намиращи се на територията на област Бургас

Във връзка с тежката обстановка в страната и обилните снеговалежи, които предизвикват повишаване на нивото на водата в язовирите, от МЗХ  предоставиха актуална информация за състоянието на язовирите, стопанисвани от "Напоителни системи" ЕАД.

Язовирите на територията на област Стара Загора, община Братя Даскалови -  яз. "Найденово" и "Долно ново село" са в режим на изпускане на водата и няма опасност от преливането им.

Общият обем на яз. "Тракиец", намиращ се на територията на община Хасково е 114 000 000 кубични метра, скоростта, с която се  изпуска водата е 2 кубика в секунда.  Водата в яз. "Добри дол" (община Първомай, област Пловдив)  е наполовина от капацитета му и за момента няма необходимост да бъде изпускан.

Намиращите се язовири на територията на област Бургас – яз. "Ахелой", "Трояново", "Барган" също са в режим на изпускане на водата и няма опасност от преливането им. Общият обем на яз. "Ахелой" е 12 670 000 куб. метра, като е освободен обем от 3 850 000 куб. метра.

Язовир "Трояново" е с общ обем 5 900 000 куб. метра, до момента е освободен обем от 2 840 000 куб. метра. Общият обем на яз. "Барган" е 560 000 куб. метра, освободен е обем от 77 000 куб. метра. 

Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи", са под постоянно наблюдение, независимо от нивото на водата. Река Марица е скъсала дига и е под постоянно наблюдение от Басейнова дирекция, тъй като реката  е публично-държавна собственост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.