1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЮНЕСКО, ЕК и много от жителите на Банско няма да търпят ново застрояване на Пирин

ЮНЕСКО, ЕК и много от жителите на Банско няма да търпят ново застрояване на Пирин

Това предупреди Александър Дунчев от Световния фонд за дивата природа

"ЮНЕСКО, ЕК и много от жителите на Банско няма да търпят ново застрояване на Пирин", каза в предаването "Преди всички" по БНР Александър Дунчев от Световния фонд за дивата природа (WWF) по повод намеренията на екоминистерството да актуализира плана за управление на природния парк.

"Решението, което правителството иска да вземе за промяна на плана на управление на парк "Пирин", не е подкрепено с екологична оценка. Няма становище дори, което в момента точно е основното закононарушение. Без такова решение ще нарушим европейските директиви и българските закони и ще последва нова наказателна процедура, подобна на тази, която инициира същата тази тройна коалиция през 2007 г.", каза Дунчев.

С подкрепата си за втори лифт над Банско правителството показва, че е "изцяло зависимо от олигарсите", смята Дунчев. "Съдът обяви последния проект на ски зона Банско за незаконен. Министерството информира, че над десет обекта в ски зоната са изградени в нарушение на концесията и Закона за защитените територии. Европейската комисия в момента разследва опитите на предишното правителство да промени плана за управление без екологична оценка... Въпреки всичките тези закононарушения, заплахи на международно ниво, правителството си позволява да толерира и да подкрепя толкова открито такъв частен проект на офшорни компании, което показва, че правителството е изцяло зависимо от олигарсите", допълни той.

Дунчев подчерта, че има поредна заплаха Пирин да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.