1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Южната страна на Еверест може да остане без сняг и лед

Южната страна на Еверест може да остане без сняг и лед

Учените признават, че все още нямат пълна картина на промените, които се случват високо в Хималаите

Южната страна на Еверест скоро може да остане без сняг и лед, ако продължат климатичните промени, алармират членове на американска комисия, които се събраха в подножието на Катманду, за да се опитат да намерят практическо решение на проблема с топенето на ледовете, предаде КРОСС.

Учените признават, че все още нямат пълна картина на промените, които се случват високо в Хималаите, отбелязва "Точка". Задачата, пред която са изправени, не е трудна само заради размера и недосегаемостта си, но и заради факта, че професионалната общност все още не е "преболедувала" природното бедствие, което стана миналата година.

По думите на много местни жители и алпинисти, промените в климата и топенето на леда могат да се видят на височина над 8000 метра. "Миналата година като се изкачвахме към връх Еверест по-голямата част от катеренето премина без предпазни аксесоари и котки, тъй като по скалите нямаше почти никакъв лед", каза Джон Ал, експерт по непалските ледници, добавяйки, че "по-рано това беше самоубийство заради голямото количество лед". Ал смята, че днес теренът е напълно различен от този, за който си спомнят бившите поколения алпинисти.

Шерпът Церинг Тензинг, който е извършил почистване на района от боклуци, също отбелязва, че базовият лагер на Еверест в близост до ледника Кумбу се е променил.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.