1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За или против данъка на пустеещите земи?

За или против данъка на пустеещите земи?

Снимка:

Светлана Боянова: Необходими са мерки за стимулиране на заинтересоваността на собствениците

Въвеждането на данък или такса върху земеделската земя трябва да бъде широко дискутирано на самата среща на земеделските производители. Това заяви в студиото на “Денят започва” по БНТ Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

„В момента в България една част от земята, която би следвало да се ползва, е пустееща,” допълни той. „Въвеждането на данък е един от инструментите да накараме собствениците или да я обработват, или да я дадат под наем.”

Според Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, данните за намаляване на процента на необработваните земи не дават основание за въвеждане на подобен данък. Към 2013 г. те са само 5% от площите със селскостопанско предназначение и се отчита намаление с 16% спрямо 2012 г. И обратното – обработваемата земя се увеличава и през 2013 г.  е в размер на 30 462 117 дка.

Пустеещите земи са предимно земи, които не са обработвани повече от 2 години и в по-голямата си част най-вероятно са захрастени или самозалесили се земи, към които няма икономически интерес да бъдат обработени нито от собственика, нито от друг ползвател в землището. Част от т.нар. пустеещи земи са предимно с начин на трайно ползване пасища и мери, общинска собственост, макар че за това няма официална статистика.

„Как ще наложим данък на общината и какъв е смисъла от това?” - попита в студиото Светлана Боянова. Тя направи още и разграничение между пустеещи земи и т.нар. „бели петна” и каза, че между тях няма знак на равенство. Пустеещата земя не се работи, а белите петна са земи, които се работят, но без за тях да е сключен договор за наем или аренда и без собственикът да е изявил желание да си я работи сам. Белите петна са тема на споразуменията за уедрено ползване на земята.

Светлана Боянова призова да се стимулира заинтересоваността на собствениците да обработват и да се грижат за земите си, а не обратното. „Този процес е исторически, ¬- подчерта тя – собствениците напуснаха селата и живеят в градовете, няма какво да им се сърдим, но важното е, че земята им се работи, макар и не от тях. И това трябва да се регламентира по-ясно със закон. Аз бих подкрепила мерки, които стимулират заинтересоваността на собствениците, вместо да им се налага данък.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.