1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За кастрация на бездомни животни община Бургас отпуска по 20 000 лева на година

За кастрация на бездомни животни община Бургас отпуска по 20 000 лева на година

Четириногите по улиците са на санитарния минимум

С кампании за осиновяване и незабавна евтаназия на агресивни и болни кучета в Бургас са успели да ликвидират популацията на безстопанствените животни.

Общинските власти твърдят, че в града проблем с бездомните кучета няма, а четириногите по улиците са на санитарния минимум. Кампании търсят реални осиновители. В Морската градина са докарани подбрани кучета от приюта. За двата дни на кампанията са осиновени общо шест кучета, предаде bTV.

Данните за миналата година показват, че от 450 четириноги, минали през приюта, са осиновени близо половината, и то от реални стопани, а не от така наречените надзорници. За агресивните и болни бездомни кучета няма компромис - евтаназия. За кастрация на бездомни животни общината отпуска по 20 000 лева на година. По-голям проблем сега се оказват уличните котки, чийто брой през последните години е нараснал.

В Добрич няма статистика на бездомните кучета

По информация на общинския приют четириногите на свобода са около 3000. Според природозащитниците обаче те са три пъти по-малко.

Мария Великова, която управлява вече 10 години първия приют и кастрационен център у нас, финансиран от неправителствената организация „Германо-българска помощ за животните", каза, че бум на бездомни кучета е имало и в западноевропейските държави, но след Втората световна война. Тогава е направен и експеримент.

„Това е програма, финансирана от Английската кралица, всички знаем за хуманното отношение към животните на Кралския двор. Тогава са експериментирали в две големи области- в едната са избили животните, каквито са намеренията сега, а в другата са ги кастрирали и са ги върнали по места. След 3 години резултатът – там, където са кастрирани са били на изчезване, а избитите са били на същото ниво, когато е започнал експериментът", разказа Великова.

Според природозащитниците рецептата за справяне с проблема е проста - санкции за хората, които малтретират животните и масова кастрация.

В Шумен бездомните четириноги са намалени наполовина

Около 4000 са били уличните кучета преди няколко години, сега броят им е 1000, сочат данните от последното им преброяване. Намаляването на броя на кучетата се дължи главно на засилената работа на немския кастрационен център с приют в града. По 300 кучета месечно биват обезпаразитявани и кастрирани, но така проблемът не може да бъде генерално решен, за да стане това са нужни законови промени. Специалисти се обявяват за кастрация и на домашните любимци.

В момента акция на общината за регистрация на домашните кучета също дава резултат и от началото на годината регистрираните домашни любимци са повече, отколкото през цялата 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.