1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За последните години в района на пристанище Варна не са регистрирани тежки разливи

За последните години в района на пристанище Варна не са регистрирани тежки разливи

В света въпросът с опазването на морската среда се контролира стриктно от съответните администрации

Изпълнителна агенция „Морска администрация” контролира замърсяването на пристанище Варна с нефтопродукти при влизането на големи кораби. Това съобщи изпълнителният директор капитан Данаил Папазов, цитиран от Агенция "Фокус".

Пристанище Варна разполага с бонови заграждения. „Кораби, които са с потенциална опасност - като танкерите и старите кораби, се ограждат със специални бонови заграждения, за да се вземат превантивни мерки срещу евентуален разлив”, коментира Данаил Папазов. По думите му за последните години в района на пристанище Варна не са регистрирани тежки разливи на нефтопродукти, но малки разливи е имало многократно. В света въпросът с опазването на морската среда се контролира стриктно от съответните администрации.

Корабите вече са много съвременни и разполагат със специални защити, които не позволяват разливи от самите кораби. „Инциденти стават почти навсякъде по света. Пристанище Варна не обработва големи количества с танкери, превозващи нефтопродукти, и от екологична гледна точка е по-облагодетелствано”, допълни Папазов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.