1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Забавянето на темповете, с които планетата се обезлесява, може да окаже благоприятно въздействие върху земеделието

Забавянето на темповете, с които планетата се обезлесява, може да окаже благоприятно въздействие върху земеделието

Приходите от селското стопанство само в САЩ могат да се увеличат от 190 млрд. на 270 млрд. долара до 2030 година

 

Забавянето на темповете, с които планетата се обезлесява, може да окаже благоприятно въздействие върху земеделието, показват резултатите от изследване на национална селскостопанска организация в САЩ, пердаде "Ройтерс", цитиран то dnevnik.bg

Ако унищожаването на горите бъде спряно, това ще пресече нелоялната конкуренция, която захранва пазара на горски суровини с евтина дървесина, добита от уязвими естествени гори. Така ще се спре експанзията на селското стопанство върху изчистените от естествения лес територии. Компаниите, които се занимават например с производство и продажба на дървесина, соя, слънчоглед и говеждо месо, ще продължат да печелят добре, ако използват ресурсите си разумно и ефективно.

Приходите от селското стопанство само в САЩ могат да се увеличат от 190 млрд. на 270 млрд. долара до 2030 г. , сочат данни от доклада на Американския национален съюз на фермерите. Земеделието може да спести и 49 млрд. долара между 2012 и 2030 г., като намали разходите си за потреблението на енергия и изкуствен тор.

Обезлесяването е източник на около една пета от количеството изхвърляни парникови газове по света, като голяма част от емисиите се получават при унищожаването на тропическите гори.

Според фермерската асоциация законодателният пакет за борба с климатичните промени, който чака своето одобрение от американския Конгрес, може да насърчи спирането на изсичането на тропически гори, което в крайна сметка ще окаже положително въздействие върху икономиката на САЩ. Досега повечето земеделци в страната не виждаха ползи от подобно законодателство, тъй като на преден план излизаха стимулите за "зелената" енергетика и енергийната ефективност.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.