1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Забранено е използването на електронни устройства за звуково привличане на птици, позволени за лов

Забранено е използването на електронни устройства за звуково привличане на птици, позволени за лов

Забраната е съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча

РИОСВ – София напомня, че съществува забрана за използването на звукозаписи, електрически и електронни уреди, които привличат птици, с цел тяхното отстрелване. Забраната е съгласно разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча.

По време на поредното Среднозимно преброяване на водолюбивите птици, проведено от 14 януари до 16 януари 2011 г., експерти от РИОСВ – София установиха нарушение на забраните на двата закона, извършвано от двама правоспособни ловци. Ловците са хванати да използват електронно устройство за звуково привличане на зеленоглави патици, с цел тяхното отстрелване. Мястото на нарушението е яз. "Панчарево", при с. Кокаляне, Столична община. На нарушителите са съставени констативни протоколи, които ще бъдат предоставени на Държавно горско стопанство – София за предприемане на съответните мерки.

В рамките на преброяването, експерти на РИОСВ – София, съвместно с екип  от Българска орнитологическа централа и Българско дружество за защита на птиците, обходиха яз. "Панчарево", яз. "Пасарел", яз. "Искър", яз. "Бакър дере" и яз. "Огняново". Преброени бяха 17 вида водолюбиви непойни птици. Констатирано е, че най-голяма е числеността на  зеленоглавата патица, зимното бърне, лиската, големият гмурец и големият корморан.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.