1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Задълбочава се кризата със сушата в Смолянско

Задълбочава се кризата със сушата в Смолянско

Снимка:

Редица селища в областта са на воден режим

Задълбочава се кризата със сушата в Смолянско. Заради липсата на дъждове в последните два месеца и рекордните горещини редица селища в област Смолян са на воден режим, а други са останали съвсем без вода, тъй като местните водоизточници са пресъхнали, предаде агенция КРОСС.

От днес, 11 септември, цялата община Баните е на воден режим заради сушата, информират от ВиК-Смолян. Във връзка с намаления дебит на водоизточниците, захранващи община Баните, на режим на водоподаването са Баните, Босилково, Вълчан Дол, Вишнево, Глогино, Загражден, Давитково, Дрянка, Кръстатица, Малка Арда, Оряховец, Стърница. Водата се спира всеки ден от 22.00 часа до 06.00 часа сутринта.

На воден режим отново е и град Мадан. Поради намаления дебит на водоизточниците водоподаването се спира всеки ден от 9.00 до 12.00 часа, от 13.30 до 17.00 часа и от 22.00 до 6.00 часа. На режимн е и квартал Батанци на Мадан, където водата се спира всеки ден между 22.00 и 06.00 часа. Най-голямото село в общината - Средногорци - също е на воден режим, като там живителната течност се спира всеки ден между 09.00 и 16.00 часа. В цялата миньорска община изпитват недостиг на вода. В селата, където няма изградени вбодопроводни системи, а домакинствата сами се снабдяват с вода.

В село Боровина около 50% от водоизточниците са пресъхнали. Местните хора си доставят вода с бидони. Повече от месец на режим е и съседното село Върбина. Воден недостиг мъчи и жителите на смолянските села Соколовци и Славейно, където също е въведен режим на водата. От вчера на воден режим е и кв. "Възраждане" в Рудозем. Втори месец с режим на водата са е девинското село Осиково и доспатското Любча.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.