1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заградиха токсичния резервоар в Унгария

Заградиха токсичния резервоар в Унгария

В сръбския участък на река Дунав е регистрирано повишение на нивото на опасни вещества

1500-метровата предпазна дига около Колонтар - селището, което пострада най-тежко от разлива на токсичните отпадъци от хвостохранилището в Айка, e напълно завършена,  предаде ДПА, като се позова на говорителя на Националната служба по бедствията Тибор Добшон.

От Белград пристигна лошата новина, че в сръбския участък на река Дунав е регистрирано повишение на нивото на опасни вещества. Според  Радио Телевизия Сърбия химикалите, попаднали в Дунав след изтичането на токсичната тиня от хвостохранилището на завода в Западна Унгария, са достигнали Сърбия. От Сръбската хидрометеорологична служба посочват, че въпреки повишението на концентрацията на химикали, нивата все още са в нормата.

Взетите вчера, 11 октомври, проби от водите на Дунав при първите селища в българския участък на реката - Куделин и Ново село, и анализирани в Регионалната лаборатория в Монтана на Изпълнителната агенция по околната среда и водите показват, че във водата няма замърсявания от аварията в Унгария. Директорът на РИОСВ Деница Славкова съобщи, че днес и утре ще бъдат направени допълнителни проучвания.

Унгарският парламент прие решение да започне процедура за национализиране на завода, от който се изляха тонове токсична червена кал и предизвикаха екологична катастрофа. Предстои то да бъде одобрено от президента Пал Шмит. След като предприятието бъде национализирано, премиерът Виктор Орбан ще може да назначи нов ръководител, който да даде оценка на начина му на работа.

Двете села Девечер и Колонтар бяха най-тежко засегнати от изтичането на 700 000 кубически метра отровни вещества от резервоара на завод за производство на алуминий, разположен на около 160 км западно от Будапеща.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.