1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Захарта - също отговорна за загубата на биоразнообразие

Захарта - също отговорна за загубата на биоразнообразие

Унищожават се местообитания, за да се освободи място за насаждения

По данни на Световния фонд за дива природа (WWF), близо 145 милиона тона захар се произвеждат в 121 страни всяка година. А производството на захар наистина взема своите жертви - почвата, водата и въздуха, особено в тропическите екосистеми, близо до екватора пише ecomedia.bg.

Според доклад на WWF, озаглавен "Захар и околна среда", показва, че захарта може да бъде по-отговорна за загубата на биологично разнообразие, отколкото отглеждането на всяка друга култура. Причините са унищожаването на местообитания, за да се освободи място за насажденията, интензивното използване на вода за напояване, употребата на селскостопански химикали и замърсените отпадъчни води, които са неизменна част от производството на захар.

Пример за унищожаване на околната среда от производството на захар е Големият бариерен риф край бреговете на Австралия. Водите около рифа страдат от големите количества отпадни води, пестициди и утайки от захарните ферми. В Папуа - Нова Гвинея плодородието на почвата е намаляло с около 40% през последните три десетилетия в районите за отглеждане на захарна тръстика. А някои от най-могъщите реки, включително Нигер в Западна Африка, Замбези в Южна Африка, Инд в Пакистан и Меконг в Югоизточна Азия, са на път почти да пресъхнат в резултат на интензивното използване на вода при производството на захар. Необходими са почти 300 галона вода за производството на захар, която струва едва един долар. Това е равносметката за директната и индиректната употреба на вода, получена от наскоро направено проучване от университета Carnegie Mellon.

Новите изследвания на професор Крис Хендриксън от Carnegie Mellon и колегите му дават първата оценка на индустриалното годишно използване на вода за почти 30 години. Учените оценяват използването на вода в 428 промишлени сектори. Те откриват, че непряката употреба представлява по-голямата част от използваната вода – до 60%. Непрякото използване във веригата за доставки надвишава директното използване в 96% от всички сектори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.