1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заловени са шестима бракониери при проверки на водоеми в страната

Заловени са шестима бракониери при проверки на водоеми в страната

За денонощие инспектори на ИАРА са иззели над 6,6 км бракониерски мрежи

При рутинна проверка на подвижна горска стража Кърджали в района на язовир “Кърджали” е спрян лек автомобил. Служителите на подвижна горска стража са се усъмнили, че лицата са бракониери и веднага са сигнализирали на инспектори на ИАРА Кърджали и служители на РУ “Полиция” Кърджали. Органите на реда и инспекторите на ИАРА отиват на място. Тримата бракониери са си признали, че са заложили мрежи в язовир “Кърджали”, край залива на Дъждовница. Инспекторите на ИАРА правят проверка и изваждат от водата 120 метра бракониерски хрилни мрежи. Инспекторите конфискуват мрежите, гумената лодка и 21 кг риба. На нарушителите са съставени 3 акта за извършване на стопански риболов без разрешително. Иззетата риба е дарена на духовен храм “Св. Йоан Предтеча” в Кърджали.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Габрово са извършили проверка по вода на яз. “Ал. Стамболийски”. В местността „Орниците” в землището на с. Младен, община Севлиево, инспекторите на ИАРА забелязват лодка с две лица на борда  и натоварени в нея няколко броя черни чували.  Патрулния екип на ИАРА се насочва към тях, но нарушителите се опитват да избягат и акостират на най-близкия бряг в местността.  Бракониерите започват да свалят чувалите от борда на лодката си и побягват към гората.  Инспекторите също слизат на брега и започват преследване на нарушителите, като успяват да ги заловят.

Установяват, че двете лица с инициали Н.Д. и Й.Й. са от Севлиево. От бракониерите са иззети лодка тип ”Тутраканка”,  близо 400 метра  хрилни мрежи и около 20 кг риба /бял амур, бяла риба, шаран и каракуда/. Своевременно са информирани служители от РУ “Полиция” Севлиево, които пристигат на място за извършване на оглед. Единият нарушител с инициали Н.Д. се оказва системен нарушител по Закона за рибарство и аквакултури /ЗРА/. Той е задържан за 24 часа в РУ “Полиция” Севлиево. На двамата бракониери са съставени актове за незаконен стопански риболов. Срещу тях е образувано досъдебно производство за бракониерство и възпрепятстване на проверка.

На язовир ”Зимовина”, Стамболово също е заловен бракониер от инспектори на ИАРА Хасково. При подаден сигнал от община Стамболово за бракониерски набези. Инспекторите на ИАРА залавят бракониер в момент на вадене на мрежи от язовира. От него са конфискувани 4 бр. хрилни мрежи с обща дължина 120 метра и 10 кг. Риба, която е освободена и върната във водата. На нарушителя е съставен акт за незаконен улов.

Инспекторите на ИАРА Хасково са извършили проверка и на язовир “Ивайловград“. От там са иззети 8 бр. хрилни мрежи с обща дължина 400 метра. Уловената в мрежите 20 кг риба /каракуда/ е върната във водите на язовира. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Стара Загора са извършили проверка на язовир “Копринка” по сигнал на жител на село Копринка. В местността “Острова”, инспекторите са открили и извадили от язовира 600 метра бракониерски мрежи. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената в мрежите 20 кг риба / шаран, бяла риба и каракуда/ е освободена и пусната обратно в язовира.   

Рано тази сутрин инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас са извършили проверка на езеро “Мандра”. Инспекторите на ИАРА откриват и изваждат от водите на езерото голямо количество бракониерски мрежи – 5 км. В мрежите е имало уловена 25 кг риба /сребриста каракуда/. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Бракониерските мрежи са изгорени на езеро “Мандра”, а 25-те кг риба са дарени на Социалния патронаж към община Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.