1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Чавдар Георгиев заблуждава за екологичната оценка на общия устройствен план на Царево

Зам.-министър Чавдар Георгиев заблуждава за екологичната оценка на общия устройствен план на Царево

Това заявяват от коалиция "За да остане природа в България" в писмо до медиите

Заместник-министърът на екологията Чавдар Георгиев заблуждава, че общият устройствен план на Царево има екологична оценка. Това заявяват от коалиция "За да остане природа в България" в писмо до медиите.

В отговор на твърденията на Георгиев, че екологичната оценка на общия устройствен план на община Царево действително е била оттеглена от екоминистерството през 2010 г., но това не означава, че е отменена, природозащитниците цитират чл. 156 от Административно-процесуалния кодекс, който гласи, че ако едно становище е оттеглено, то престава да съществува.

От коалицията припомнят също, че становището по екологичната оценка е оттеглено от екоминистерството в производство 3673/2010 на Върховния административен съд, и цитират делото: "По делото е установено, че на основание чл. 156 от АПК министърът на околната среда и водите е оттеглил в първоинстанционното производство издадения от него индивидуален административен акт (вж. Определение № 10129/28.07.2009 г. по адм. дело № 9127 / 2009 г. на Върховния административен съд, петчленен състав) – Становище № 1 – 2 / 2008 г. по екологична оценка на изменение на общия устройствен план на Община Царево").

Коалицията публично отправя и питане към председателя на Върховния административен съд Георги Колев случайно ли е разпределено делото за общия устройствен план на община Царево и имало ли е сделка за тези територии. В тази връзка еколозите цитират последния доклад на Европейската комисия (стр. 7 от техническата част на доклада): "Ограничаването на случайното разпределение до съдията докладчик - докато попълването на останалата част на съдебния състав зависи от преценката на административния ръководител на съда - подкопава ефективността на случайно разпределение ... във Върховния административен съд."

Петицията за запазването на Природен парк "Странджа", която е отправена към българския и Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, е събрала над 9400 подписа от началото си преди три дни, информират природозащитниците.

"За да остане природа в България" отново напомнят, че довечера граждани излизат на протести за спасяването на Странджа по едно и също време (от 18 ч.) в четири големи града - София, Пловдив, Бургас и Русе. В София сборният пункт е Съдебната палата, след това ще премине през Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на "Кристал".

В Пловдив протестът ще е на площад "Стефан Стамболов" (Копчетата). В Бургас – на Часовника. В Русе – на Халите. В Сливен също подготвят форма на граждански протест под Стария бряст.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.