1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Евдокия Манева ще връчи сертификати за Рамсарско място

Зам.-министър Евдокия Манева ще връчи сертификати за Рамсарско място

„Карстов комплекс Драгоманско блато” е най-голямата по площ влажна зона с международно значение за страната

Заместник-министър Евдокия Манева ще връчи сертификатите за Рамсарско място „Карстов комплекс Драгоманско блато” на кметовете на общините Драгоман, Сливница и Костинброд, в чиито граници попада най-новата за страната влажна зона с международно значение.

Събитието е по повод Световния ден на влажните зони 2 февруари. Церемонията ще се проведе на 2 февруари 2012 г., четвъртък, от 11.00 ч., в „Национален пресклуб” на БТА. Ще присъстват областният управител на София–област, кметовете на общините Драгоман, Костинброд и Сливница, директорът на РИОСВ–София и представители на Посолството на Федерална република Германия и Сдружение за дива природа „Балкани”.

„Карстовият комплекс Драгоманско блато” ще бъде представен за първи път след официалното му обявяване от Секретариата на Рамсарската конвенция за влажните зони. На 11 февруари 2011 г. Министерството на околната среда и водите допълни националния списък на страната от влажни зони с нов обект – „Карстов комплекс Драгоманско блато”, с обща площ 14 967 ха. Това е най-голямата по площ влажна зона с международно значение за страната.

С обявяването на комплекса броят на Рамсарските места в България става 11, с обща площ 35 273 ха. В границите на „Карстов комплекс Драгоманско блато” попадат последните опазени в България карстови блата. Влажната зона е единствена от този тип за България и рядка за Балканския полуостров.

След официалното връчване е предвидена пресконференция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.