1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Костов засади дръвче на първата офсет кампанията на БГ радио

Зам.-министър Костов засади дръвче на първата офсет кампанията на БГ радио

Акцията цели да компенсира вредните емисии излъчени по време на церемонията по връчването на Годишните музикални награди на БГ радио

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов  засади дръвче по време на  първата офсет кампанията на БГ радио под надслов „БГ радио засажда гора от награди”. Организираната кампания от БГ радио, която се проведе в парк „Гео Милев”, район Слатина цели да компенсира вредните емисии излъчени по време на церемонията по връчването на Годишните музикални награди на БГ радио за 2009 г. В рамките на кампанията се предвижда да бъдат засадени 354 дръвчета.

Въглероден офсет означава да се компенсира или откупи вредното въздействие, причинено на околната среда чрез алтернативни методи – засаждане на дървета, закупуване на въглеродни кредити от еко фондове, включване в проекти със слънчева или вятърна енергия и т. н. В света хората и корпорациите, които компенсират личния си въглероден отпечатък и така помагат за елиминацията на вредните за природата газове, са само около пет процента, но бройката им продължава да расте. А и все повече популярни хора стават въглеродно неутрални и се включват в подобни инициативи, така например Ал Гор провокира Американската филмова киноакадемия да офсетне церемонията по връчване на Оскарите за 2007 година. На въглеродния офсет може да се гледа като на доброволна такса, която всеки мъдър съвременен човек може да си позволи, за да помогне на климата и околната среда. БГ радио е първата институция в България, която ще направи въглероден офсет на масово събитие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.