1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Манева ще участва в церемония за връчване на Европейска диплома за защитена територия на Национален парк „Централен Балкан”

Зам.-министър Манева ще участва в церемония за връчване на Европейска диплома за защитена територия на Национален парк „Централен Балкан”

Снимка:

Европейската диплома за защитени територии e престижна международна награда

Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева ще участва в официалната церемония за връчване на Европейска диплома за защитена територия на Национален парк „Централен Балкан”. Събитието ще се състои на 22 май 2010 г., събота от 11.00 ч., в актовата зала на Национална Априловска гимназия в Габрово.

На церемонията председателят на Групата специалисти по защитени територии от Генералната дирекция за култура и културно и природно наследство на Съвета на Европа Майкъл Ушер ще връчи дипломата от името на Генералния секретар на Съвета на Европа. На награждаването са поканени Франсоаз Боер от Секретариата на Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания към Съвета на Европа, Райна Хардалова, координатор за България в Бернската конвенция и началник отдел „Биологично разнообразие” в Дирекция ”Национална служба за защита на природата” към МОСВ, ръководството на общинската власт и областният управител на Габрово, народни представители, представители на граждански и неправителствени организации – партньори на парковата дирекция, експерти от МОСВ, служители от НП „Централен Балкан”.

Решението за удостояване на парка с Европейска диплома за защитени територии е взето на 21 октомври 2009 г. с резолюция на Комитета на министрите към Съвета на Европа. Национален парк „Централен Балкан” е първата българска защитена територия, която получава това престижно отличие. Удостояването на български парк с Европейска диплома за защитени територии е признание не само за уникалната българска природа, но и за прилагане на най-добрите съвременни практики в управлението на националния парк.

Европейската диплома за защитени територии e престижна международна награда, връчвана от 1965 г. Тя се присъжда от Комитета на министрите на Съвета на Европа. С Дипломата се удостояват защитени територии със специална европейска значимост за опазването на биологичното, геоложкото и ландшафтно разнообразие. Тя е отличие, което оценява не само качествата на природното наследство, но и ефективността на защитата и системата на управление. Ефектът от отличието е „поставянето” на защитената територия под патронажа на Съвета на Европа за 5 години. Удостоени с това отличие към момента са 70 защитени територии, разположени в 26 европейски страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.