1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Николова откри фотоизложбата „Изворите в България“

Зам.-министър Николова откри фотоизложбата „Изворите в България“

Инициативата е в рамките на Седмицата на водата

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова откри фотоизложбата „Изворите в България“ в Регионалния исторически музей – София. Инициативата е в рамките на Седмицата на водата и е организирана от Българската асоциация по водите (БАВ) и гражданското сдружение „Аз обичам водата“. И през 2018 г. МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда (ПУДООС) са партньори и подкрепят фотоконкурса.

„Основен инструмент за опазване на водата като ценен ресурс са плановете за управление на речните басейни. Заложените до 2021 г. мерки в плановете предвиждат над 80% от повърхностните водни тела да са приведени в добро екологично състояние“, каза зам.-министър Николова. Тя припомни и че чрез Националния доверителен екофонд (НДЕФ) МОСВ финансира програма за минералните води, насочена към общините.  

Фотоизложбата е от творби, класирани сред първите 50 снимки в традиционния конкурс на БАВ и сдружението. Зам.-министър Атанаска Николова е председател на журито, което оцени над 200 фотоса. Тя обяви и първата награда, присъдена на Антоанета Обретенова за фотографията „Мистичните извори на Рупите – зелената вода“.

Наградният фонд от 3000 лв. е осигурен със съдействието на ПУДООС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.