1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Зам.-министър Ренета Колева: Необходими са общи усилия и споделена отговорност, за да гарантираме, че зеленият преход ще е справедлив за всички

Зам.-министър Ренета Колева: Необходими са общи усилия и споделена отговорност, за да гарантираме, че зеленият преход ще е справедлив за всички

Иновативните решения включват възобновяеми енергийни източници със съоръжения за съхранение на енергия, пилотна геотермална централа за производство на топлинна и електрическа енергия, цифровизация и електрификация на транспорта

Отчитайки предизвикателствата в условията на енергийна криза, е необходимо с общи усилия, споделена отговорност и взаимодействие между заинтересованите страни да се гарантира, че преходът към зелена икономика ще бъде справедлив за всички. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева при откриването на форум за зелен бизнес, организиран вчера от Британско-българската бизнес асоциация в София.

Зам.-министър Колева подчерта, че темите на форума са в контекста на ангажимента на ЕС и неговите държави-членки за постигане на климатична неутралност до 2050 г. „Енергийният преход е една от задължителните стъпки към постигане на климатична неутралност. Затова повишаването на енергийната ефективност и все по-широкото използване на енергията от възобновяеми източници е приоритет за правителството“, добави тя.

Британският посланик Роб Диксън на свой ред отбеляза, че големите и малките предприятия във всички сектори на глобалната икономика играят решаваща роля за намаляване на въздействието върху околната среда, подобряване на енергийната ефективност и разработване и внедряване на технологиите, необходими за преход към зелена енергия. „Британското посолство работи с българското правителство за споделяне на добри практики на Обединеното кралство в създаването на правна и регулаторна среда и благоприятна финансова рамка за производство на вятърна енергия в морето“, допълни той. Председателят на Британско-българската бизнес асоциация Гилбърт МакКол потвърди, че темата за енергийната ефективност е важна за членовете на асоциацията, които активно търсят и прилагат добри зелени практики в своите компании.

В дългосрочен план постигането на целите за повишаване на енергийната ефективност е стратегически свързано с обновяването на сградния фонд, като приоритет ще се отдава на мерките с използването на възобновяеми енергийни източници. През миналата година Министерският съвет прие Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на сградния фонд с хоризонт до 2050 г. Като основна финансова схема в подкрепа на Стратегията е предвидено създаването на единен Фонд за декарбонизация, финансиран със средства по Европейските кохезионни фондове. Фондът ще се състои от три отделни подфонда според вида на крайните бенефициенти – „Публичен сектор“, „Търговски дружества“ и „Жилищни сгради“.

„Енергийната трансформация и зеленият преход трябва да се разглеждат не само като предизвикателство, но и като реална възможност за икономически растеж. Това е едва началото на процес на пълна трансформация, който ще има съществен принос към възстановяване на потенциала за растеж на икономиката, и ще осигури устойчивост на негативни външни въздействия“, каза още Ренета Колева. Тя допълни, че другият важен инструмент в подкрепа на прехода към зелена икономика е Планът за възстановяване и устойчивост, който е новата пътна карта за декарбонизация на българската индустрия, развитие и растеж на икономиката като част от устойчива и съхранена среда.

Инвестициите в плана са насочени към зелен и цифров преход за укрепване на икономическата и социална устойчивост. Иновативните решения включват възобновяеми енергийни източници със съоръжения за съхранение на енергия, пилотна геотермална централа за производство на топлинна и електрическа енергия, цифровизация и електрификация на транспорта.

Предвижда се и схема за подпомагане на пилотни проекти за производство на зелен водород и биогаз. Основната цел на мярката е предоставяне на подкрепа за разработване на пилотни проекти, позволяващи въвеждането на зелен водород и биогаз с приложение в индустриални производства, както и за бъдещото им използване в транспорта и производството на електрическа и топлинна енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.