1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва международната среща в Копенхаген посветена на глобалното затопляне

Започва международната среща в Копенхаген посветена на глобалното затопляне

Представители на 192 страни се събират от 7 до 18 декември в датската столица

Удари часът на избора и ангажиментите, изразяващи се в цифри - представители на 192 страни се събират от 7 до 18 декември в Копенхаген, за да постигнат споразумение, което да позволи да бъде спряно глобалното затопляне, предаде Франс прес. Целта за ограничаване на повишението на средната температура на повърхността на Земята до 2 градуса, чието изпълнение минава през драстично съкращаване на парниковите емисии, днес се ползва с широка подкрепа. Разпределянето на усилията за постигането й обаче съвсем не се приема единодушно. Песента на Боб Дилан "Пороен дъжд ще завали" е приета за неофициален химн на световна среща на върха в Копенхаген по проблемите на климата, съобщи Би Би Си.

Форумът в Копенхаген е безпрецедентен след учредителната конференция от Рио де Жанейро през 1992 година - близо сто държавни ръководители си дават среща в копенхагенския "Бела център". Президентът на САЩ Барак Обама ще дойде в датската столица в последния ден от срещата, за да подкрепи усилията за договаряне на силно споразумение. Целта на тази 15-та конференция под егидата на ООН е да се постигне споразумение, което да замени Протокола от Киото - първият задължаващ договор по въпросите на климата, чийто срок на действие изтича в края на 2012 година.

За да има надежда, че повишението на средната температура на планетата ще остане под прага от два градуса, учените припомнят неуморно формулата - до 2050 година световните емисии на газови с парников ефект трябва да бъдат намалели двойно. Основните източници на тези парникови емисии са изгаряният бензин, петролът и природният газ, припомнят експертите.

Очертава се консенсус за отпускането от 2012 нататък по 10 милиарда долара годишно за защитата на климата в развиващите се страни, като САЩ са готови да дадат своя дял. За да допринесе за пробив на конференцията, президентът Обама ще пристигне за финалната фаза на 18 декември, а не за откриването както се очакваше.

Датските власти мобилизират хиляди полицаи, които да гарантират сигурността на предстоящата конференцията на ООН по проблемите, свързани с изменението на климата, между 7 и 18 декември в Копенхаген, предаде Асошиейтед прес. За пръв път силите на реда ще разполагат и с 22-тонно "водно оръдие", което да гаси евентуални пожари, запалени коли или кошчета за боклук в случай на ексцесии на протестиращи. Очаква се повечето улични демонстрации по време на конференцията да бъдат мирни, но полицията увери, че е подготвена и за провокации от страна на анархистки и антикапиталистически движения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.