1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва административно-наказателна процедура към „Напоителни системи“ за неосигуряване на екологичния минимум на река Въча

Започва административно-наказателна процедура към „Напоителни системи“ за неосигуряване на екологичния минимум на река Въча

Снимка:

Състоя се среща при областния управител на Пловдив

Започва административно-наказателна процедура към "Напоителни системи" АД за неспазване изискванията на графика, утвърден от Министерство на околната среда и водите за осигуряване екологичния минимум за оводняване на река Въча. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков на среща при областния управител на Пловдив Дани Каназирева във връзка със ситуацията в реката след спирането на работата на ВЕЦ „Въча 1“ и ВЕЦ „Въча 2“. Спирането е по искане на НЕК АД за извършване на ремонт, като съгласно утвърдения от МОСВ график за периода от 18.11 до 21.11 2018 г. ВЕЦ „Кричим“, посредством водохващане на „Напоителни системи“ АД, трябва да осигурява 18 часа в денонощието количества за поддържане на екологичния минимум в реката.

На срещата присъстваха и представители на НЕК ЕАД, на „Напоителни системи“, на рибарски сдружения и кмета на град Кричим Атанас Калчев.  По време на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с необходимостта от непрекъснатото оводняване на коритото на реката, посредством работата на ВЕЦ-овете.

Присъстващите бяха запознати с резултатите от извършените проверки на място от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР). При проверка на водохващането на „Напоителни системи“ от река Въча беше установено, че по данни от дневника на 18.11.2019 г. за оводняване на коритото са пропуснати 271 920 куб. м, което е приблизително 4,8 куб.м/сек. На 19 ноември пропуснатите количества за оводняване на коритото на реката са 77 550 куб. м или 1,2 куб.м/сек., което е нарушение на режимния график, според който за оводняване на реката от язовир Кричим  е необходимо да бъдат пропускани минимум 5 куб.м/сек. На 20-ти ноември няма отразени пропуснати водни количества. Липсва и монтирано измервателно устройство от „Напоителни системи“.

Участниците в срещата решиха да бъде възложено хидроложко проучване, за да бъде гарантиран екологичният минимум в река Вит в границите на населеното място. Зам.- министър Живков увери, че в бъдеще Министерството на околната среда и водите ще съгласува измененията в графика с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, за да бъде запазено биологичното разнообразие, както и постоянното обезпечаване на 5 куб.м/сек.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.