1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва проект за опазване на ловния сокол в Добруджа

Започва проект за опазване на ловния сокол в Добруджа

През последните години се наблюдават все повече индикации за стабилно нарастване на популацията на този световно застрашен вид

Започва осъществяването на проект „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия”, съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Проектът, който е с 14 партньора от 4-те посочени страни, ще продължи до 2014 г и се финансира от програма Life + на Европейския съюз. Водеща организация е унгарският Национален парк Бюк, като дейностите в нашата страна ще се изпълняват от БДЗП.

Проектът се базира на споделената от партньорите концепция, че опазването на вида може да стане най-добре чрез подпомагане на естествената популация на ловния сокол и на положителните за вида процеси. През последните години се наблюдават все повече индикации за стабилно нарастване на популацията на този световно застрашен вид в значителна част от Централна Европа в резултат на успешните природозащитни действия в Унгария и Словакия. Опитът на тези страни ще бъде приложен в България и Румъния - предпочитани дестинации при скитанията на младите ловни соколи от Карпатския басейн.

Предвидените по проекта дейности у нас до голяма степен продължават и доразвиват осъществяваното от БДЗП досега за опазването на ловния сокол в България. Те също са части от един цялостен комплекс, включващ както мерки за самия вид, така и такива за подобряване на условията на местата и местообитанията, където той се среща.

Сред основните нови дейности е оценка на ролята на селскостопанските практики и на европейските схеми за подпомагане на селското стопанство върху местообитанията на вида. Това ще бъде направено в две защитени зони за птици в Добруджа и ще бъдат разработени препоръки за благоприятни за ловния сокол начини на земеползване.

За намаляване на риска от токови удари ще бъдат обезопасени 600 стълба от най-опасните 20 кВ електропроводи. Ще бъдат търсени начини за намаляване на риска от сблъскване на ловни соколи с ветрогенератори. Разбира се, ще продължи поставянето на изкуствени гнездилки, дейностите за намаляване на заплахите за вида, работата за осведомяване на местните хора и за осигуряване на подкрепата им и т.н.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.