1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва работата по паспортизацията на язовир „Боровица"

Започва работата по паспортизацията на язовир „Боровица"

Снимка:

Водоемът захранва с питейна вода Кърджали, Момчилград и 33 села

Започва работата по паспортизацията на язовир „Боровица", който захранва с питейна вода Кърджали, Момчилград и 33 села. Това съобщи шефът на „ВиК" ООД Кърджали Славчо Славчев, цитиран от "Стандарт". Дейността ще бъде извършена от фирма „Свеко енергопроект", спечелила конкурс за обществена поръчка на МРРБ да паспортизира още 6-7 язовира в България, сред които „Асенови", „Йовковци" и три по южното Черноморие.

"Язовирите трябва да имат технически паспорти с актуални данни за собствеността. Целта е да се направи пълна картина както на моментното състояние на съоръжението, така и да се провери дали отговаря на всички нормативни изисквания. При открити недостатъци ще бъдат дадени предписания за отстраняването им", уточни Славчев. Вече е направен първоначален оглед на хидросъоръжението, влязло в експлоатация преди 30 години.

В рамките на следващите 3-4 месеца ще бъде извършена проверка на съществуващата документация и цялостно обследване на всички съоръжения на стената на язовира - основен изпускател, преливник, галерии, откоси, водоземна кула, язовирното езеро, водосборна дейност, геодезически дейности и др. След обстоен анализ ще бъде изготвен и специален доклад с резултатите, а окончателният технически паспорт може да бъде готов през следващата година.

Язовир „Боровица" се намира на река Боровица, ляв приток на река Арда. Той е ограден и в него къпането и риболовът са абсолютно забранени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.