1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва реконструкция на коритото на река Осъм

Започва реконструкция на коритото на река Осъм

Чрез реализацията на проекта градската зона на община Ловеч ще бъде предпазена от наводнения

Коритото на река Осъм ще бъде реконструирано и почистено с пари по проект, съобщават от пресцентъра на община Ловеч. Той вече е стартирал и се нарича "Предотвратяване на риска от наводнения и борба с ерозията чрез реконструкция на коритото на река Осъм в град Ловеч". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие 2007-2013 година», съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, както и 5% съфинансиране от община Ловеч.  

Предвижда се изграждането на 309 м защитна подпорна стена, ще бъде почистено речното корито в зоната пред стената, като ще бъдат изкопани 11 750 м3  речна баластра. Общата цел на проекта е да се осигури безопасна среда и оптимални екологични условия, да се повиши качеството на живот и да се подобри физическата среда в градския ареал на община Ловеч. Чрез реализацията на проекта градската зона на община Ловеч ще бъде предпазена от наводнения. Очаква се да бъде намалено и влиянието на ерозионните процеси на речното корито на река Осъм, преминаваща през територията на община Ловеч.

Продължителността на проекта е 18 месеца и е на обща стойност 1 004 509 лв., в това число 954 284 лв. финансова помощ от ЕС и 50 225 лв. съфинансиране от Община Ловеч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.