1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започват кампании за кастрация на бездомните кучета и котки около София

Започват кампании за кастрация на бездомните кучета и котки около София

През 2010 г. екипът на "Четири лапи" е обработил над 2500 животни в 16 общини

Екип на "Четири лапи" започва работа за намаляване на броя на бездомните кучета и котки в няколко общини около София, съобщиха от неправителствената организация за защита на животните. 

През целия юли специалистите на организацията ще работят в Драгоман, Сливница и Елин Пелин. По време на кампаниите скитащите животни ще бъдат залавяни, кастрирани, обезпаразитявани, ваксинирани против бяс и маркирани за по-лесното им разпознаване. "Четири лапи" ще работят в мобилна ветеринарна амбулатория.

"Наясно сме, че една от причините за високия брой бездомни кучета в София е притокът на животни от общините в непосредствена близост до столицата и именно затова през следващия месец ще съсредоточим усилията си там", казва д-р Марина Иванова, ръководител на проектите "Грижа за бездомните животни" към "Четири лапи". Тя изразява съжаление, че малко от общините около столицата са изявили желание да се включат в кампанията. "Явно повечето разчитат на други методи за справяне с проблема като масово унищожаване на животните, какъвто е случаят в Божурище, извозване към съседни общини и т.н.", казва д-р Иванова.

Основната причина по улиците все още да има бездомни животни е неспазването на изискванията на Закона за защита на животните от страна на местната власт и липсата на санкции за това, е мнението на "Четири лапи".

"От над 260 общини в страната не повече от една четвърт от тях са предприели някакви адекватни стъпки за решаване на проблема, а много кметове дори открито заявяват, че нямат намерение на прилагат закона. Въпреки това за първите три години от приемането на Закона за защита на животните няма наложени глоби за бездействие от страна на контролните органи - Агенцията по безопасност на храните и предшестващата я Национална ветеринарномедицинска служба", заявява д-р Иванова. Според нея липсва и контрол върху развъждането, търговията и притежаването на домашни кучета, въпреки че малките деца са наясно, че именно това е източникът на нови кучета по улиците.

От "Четири лапи" припомнят, че през април омбудсманът Константин Пенчев организира кръгла маса по въпроса с бездомните животни. Участниците се обединиха около мнението, че досега през годините се е работило предимно на парче и че трябва да бъде написана дългосрочна национална стратегия, с конкретни стъпки и ясни срокове, които да включват ангажименти както за общините и правителството, така и за ветеринарните лекари и неправителствения сектор. За съжаление Министерството на земеделието и храните все още не е започнало изработването на тази стратегия.

"Четири лапи" от години помага на онези общини, които имат желание наистина да намалят броя на бездомните кучета на своя територия съгласно изискванията на Закона за защита на животните. През 2010 г. екипът на организацията е обработил над 2500 животни в 16 общини. За тази година вече е работено в 5 общини и през клиниката на "Четири лапи" са преминали над 400 животни. През април пък в София започна кампания за кастрация на бездомни котки, която организацията реализира съвместно с частни клиники, и вече са обработени близо 300 животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.