1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради мръсния въздух община Пловдив може да бъде съдена

Заради мръсния въздух община Пловдив може да бъде съдена

До процес обаче ще се стигне, ако в седем поредни дни ищците огласят доводите си в поне един местен ежедневник и го докажат по надлежния ред

С няколко условия Пловдивският окръжен съд реши, че може да заведе дело по искането на няколко обществени организации и частни лица, които обвиняват община Пловдив за мръсния атмосферен въздух в града.

До процес обаче ще се стигне, ако в седем поредни дни ищците огласят доводите си в поне един местен ежедневник и го докажат по надлежния ред, съобщи БНР. Освен това всички граждани и организации, съпричастни към идеята, трябва да декларират документално и със своите лични данни "изпитаното от тях страдание" и желанието си да участват в съдебния процес, гласи юридическата обосновка на окръжните магистрати. Едва след изпълнението на тези изисквания, съдът ще прецени дали и в каква насока ще образува дело, което ще се реши окончателно на 6 април.

От 23 март до 6 април е срокът, в който гражданите на Пловдив ще могат да се присъединят към колективния иск по делото срещу общината. Всеки, който е живял в града в периода 2007-2011 г., има право на това. Такса за присъединяването няма и не е необходимо да се доказва увреждане.

Вносителите на колективния иск – Асоциацията за европейска интеграция и права на човека на известния адвокат Михаил Екимджиев, сдружението на предприемачи "Бизнес експертен съвет" и бизнесменът Любозар Фратев потвърдиха, че нямат финансови претенции, а единствено намерение да принудят местната власт да предприеме незабавни и ефективни мерки за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух.

Същият иск бе подаден миналата година, като на 24 ноември той бе прекратен от Окръжния съд, но след обжалване Апелативният съд го върна за ново разследване.

Юристи определят случая като уникален, тъй като при евентуален успех такива дела могат да заведат обществени организации и от другите големи български градове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.