1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заради приближаващ тайфун хиляди японци се готвят за евакуация

Заради приближаващ тайфун хиляди японци се готвят за евакуация

Спряно е движението на пътнически фериботи

Около 40 000 жители на югозападните райони на Япония бяха предупредени да се готвят за евакуация заради приближаващия мощен тайфун Гучол, който се очаква тази вечер местно време да връхлети южния остров Кюшу, съобщи ИТАР-ТАСС.

Поради тайфуна, който приближава със скорост 50 км/ч, са отменени над 200 вътрешни полета. Спряно е движението на пътнически фериботи, а властите приканват собствениците на частни яхти и катери да не излизат в открито море. В депата си днес останаха и 90 пътнически влака.

Властите предупреждават за опасност от свлачища и наводнения при речни разливи и призовават жителите да не излизат от домовете си и да не работят навън, ако не е крайно необходимо. Тайфунът Гучол (както жителите на Микронезия наричат една от местните подправки) вече донесе силни дъждове, които заливат обширни райони от Япония - от южната част на страната до областта на столицата Токио. Поривите на вятъра в центъра на тайфуна достигат скорост 50 м/с, пише БТА.

След о-в Кюшу се очаква Гучол да премине през централната част на най-големия остров Хоншу, на североизток. Според прогнозите на метеоролозите на сушата скоростта на поривите на вятъра може да достигне 35 м/с.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.